Duas performances em Budapest


Márcio-André: Szuszpenzió (performansz) //// Labor (1053 Budapest, Képíró utca 6.) //// 2012. február 24. 19h //// http://labor.c3.hu/

A Szuszpenzió hangköltészeti performansz, amelyet Márcio-André egy a levegőben rögzített elektromos hegedű, mikrofonok, vezetékek és egyéb, a plafonról lógó tárgyak segítségével hoz létre. Az eredetileg a spanyolországi Eugenio Granell Múzeum számára készült előadás során folyamatos kapcsolat áll fenn a költő és a nézők között. A közönség a performansz terében való közvetlen jelenlétével spontán módon alakítja a létrehozott hanghatásokat és így válik az előadás nézőjévé és előadójává is egyben.

Fényírás Fesztivál //// Fogasház //// 1073 Budapest, Akácfa utca 51. //// 2012. február 25. 18h //// http://www.fogashaz.hu

A második alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon már a délután során felolvasásokkal és vetítésekkel várják az érdeklődőket. Az idei Fényírás-soirée csúcsa a nemzetközi hang- és vizuális költészeti színtér fenegyerekeként számon tartott brazil performanszművész, Márcio-André audiovizuális orgiája, melyet a Fine Cut Bodies dj-szettje követ és koronáz meg. A pörgős ritmusok mellett a brazil performer nagyteremben kivetített rövidfilmjei teremtik meg a hangulatot és teljesítik ki a Fényírás-projekt ars poeticáját.

Márcio-André 1978-ban született Rio de Janeiróban. Tanulmányait az Universidade Federal do Rio de Janeiro bölcsészkarán végezte irodalomelmélet szakon. Versei, kritikái, elméleti írásai a 2000-es évek elejétől folyamatosan jelennek meg a legkülönbözőbb brazil és nemzetközi folyóiratokban. Hangköltészeti performanszaival és installációival fellépett többek között Párizsban, Londonban, Madridban, Lisszabonban, Buenos Airesben és Limában. Első önálló verseskötete 2002-ben jelent meg Movimento Perpétuo címmel, ezt követte a kritika egyöntetű elismerését kivívó Intradoxos, mely pár év alatt a kortárs brazil költészet egyik leginnovatívabb referenciapontjává vált. Kritikái, elméleti írásai az Ensaios Radioativos című esszékötetben jelentek meg. Verseit számos nyelvre lefordították. Tartott szemináriumokat a hangköltészetről a Sorbonne-on, a Coimbra-i Egyetemen és Rióban. A riói illetőségű Confraria do Vento kiadó alapítója és főszerkesztője. Jelenleg Lisszabonban él.

0 comentários:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails